PERINTEINEN PELTI LIHAPIIRAKKA

By Värikkäästi valkoinen by Annina - 1/08/2018

 Maanantaita! Muistattekos vanhan kunnon peltilihapiirakan? Vai peltipiirakaksiko sitä on teillä kutsuttu? Tällä taitaa olla useampikin nimi. Meillä tätä äiti teki lapsuudessani kotona useinkin viikonloppuisin ja hyvää oli!
Meillä tuli lauantaina ystäviä lapsosineen kylään ja keksittiin tehdä tätä taas pitkästä aikaa. Tämä kun on sellainen mikä uppoaa lapsillekin oikein hyvin. Ketsuppia töräys päälle ja nam! Joskus olen tämän tehnyt ihan valmiista kaupan taikinasta ja tuo onkin sata kertaa helpompi tapa. Mutta hitsivieköön, jos vain jaksaa tuon taikinan itse tehdä, niin kyllä tulee sata kertaa parempaakin. Rahka-voitaikina on jotenkin mukamas vaivalloinen tehdä, ainakin allekirjoittaneen mielestä ;) Mutta alla teille herkullinen ohje, olkaas hyvä!





 
Lihapiirakka
 
Taikina
500 g voita
8 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2  prk (à 250 g) maitorahkaa

Täyte
4 dl puuroriisiä
2 dl vettä
n.8 dl punaista maitoa tai kiehua
1 tl suolaa
1,2 kg naudan jauhelihaa
puolikas iso solo valkosipuli
2 isoa sipulia
2 tuoretta chiliä
3  rkl pizzamaustetta
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
  
   Ensiksi tee taikina. Nypi voi ja keskenään sekoitetut jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteen.

Laita riisit kiehuvaan veteen. Sekoittele ja keitä muutama minuutti. Lisää maito. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi. Muista sekoittaa välillä, ettei puuro jää kattilan pohjaan. Jäähdyttele ja mausta suolalla.

 Ruskista voissa pannulla jauheliha ja hienonnetut sipulit ja chili. Mausta. Jäähdyttele ja yhdistä täytteen aineet. Sekoita hyvin keskenään.
 Puolita piirakkataikina. Kauli toisesta palasta uunipellin pohjan kokoinen, noin puolen sentin paksuinen levy. Nosta se leivinpaperille pellille. Levitä päälle täyte. Täytettä saa olla paksu kerros, vaikka tuntuukin, että sitä on paljon.  Nosta päälle kansi. Taittele reunat piirakan alle hyvin. Voitele munalla ja pistele haarukalla.

    200 asteisessa uunissa alaosassa noin 40 minuuttia. Sitten vain leikkaat sopiviksi paloiksi ja pöytään. Itse tykkään töräyttää päälle ketsuppia ja sinappia.





Mukavaa viikon alkua ♡
allekirjoitus

  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia